UnbankingYourself - Bitcoin Pizza Day

Bitcoin Pizza Dag

Op 22 mei wordt Bitcoin Pizza Day gevierd, ter herdenking van het moment waarop Laszlo Hanyecz in het jaar 2010 twee Papa John’s Pizza’s kocht en daarvoor 10.000 BTC betaalde.

Al negen maanden na de aankoop bleek het al een opmerkelijke aankoop te zijn. Op dat moment ging de prijs van één bitcoin namelijk boven de één Amerikaanse dollar, waardoor de pizza’s toen al $10.000 waard waren.

Destijds was de waarde van de 10.000 BTC slechts $41 op het moment van aankoop. Laszlo Hanyecz moest vier dagen wachten voordat hij zijn pizza’s kreeg, zoals blijkt uit zijn officiële bericht van 18 mei.

De gesprekken uit 2010 waarin dit alles werd besproken, zijn te lezen op bitcointalk, een forum waar Bitcoiners met elkaar discussieerden over het protocol en de ontwikkelingen van de enige cryptovaluta destijds.

UnbankingYourself - Bitcoin Pizza Day
Klik op de afbeelding om de originele posts te zien

Jeremy Sturdivant, ook wel bekend als jercos, was degene met wie Laszlo Hanyecz de trade deed. Hij ontving de 10.000 BTC van Hanyecz en regelde de fiatbetaling met de pizzatent. Achteraf bleek dat Sturdivant al deze bitcoins vrij snel heeft verkocht of gebruikt.

Hij verklaarde: ‘Het is de bedoeling dat je geld uitgeeft. Het kwam weer snel in de economie terecht.’

Volgens zijn verklaring heeft hij alles wat hij ontving gebruikt, wat naar eigen zeggen ongeveer $400 waard was. Hij vervolgde:

“Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die bitcoins hamsteren, proberen rijk te worden, en nogal wat mensen zijn behoorlijk rijk geworden. Maar dat had niet gekund zonder de economische groei van Bitcoin. Bitcoin is bedoeld om op een PayPal of Stripe te lijken.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *