Begrippenlijst

ATH

De afkorting ATH staat voor All-Time-High, met andere woorden: Het hoogste punt dat ooit is behaald door een coin of token. Je kan dit dus zien als het record van een bepaald activum. Deze term heb je ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen in een artikel of een post. Deze term wordt echter niet alleen in de crypto sector gebruikt maar door vrijwel de hele financiële sector.

ATL

ATL is een afkorting voor All-Time-Low, dat is het tegenovergestelde van een ATH (All-Time-High). Het is het laagste punt dat is aangetikt door een bepaalde coin of token. Voor een munt als Bitcoin is dat bijvoorbeeld helemaal in het begin van de coin geweest, hierna is deze flink gestegen en nooit meer in de buurt gekomen van de prijs zoals in het eerste jaar.

BEAR MARKET

De term bear market wordt gebruikt wanneer de koers van een coin of token dalen. De waarde voor deze coin of token zal lager liggen dan voorheen en deze waardering zal een langdurige periode aanhouden.

BEARS EN BULLS

Bears (bearish) en Bulls (bullish) zijn twee termen die vaak worden gebruikt in de trading wereld. Deze termen hebben betrekking op het sentiment in de markt. Bulls (stieren) zijn de kopers en gokken op een prijsstijging. Bears (beren) zijn de verkopers en gokken op een prijsdaling.

De koers kan namelijk omhoog of omlaag gaan. Wanneer de koers omhoog gaat, gaat deze niet in een rechte lijn omhoog, maar zigzaggend. Dit heet een trend. Wanneer de koers omlaag gaat, gaat deze ook zigzaggend naar beneden. De zigzaggende koers is de strijd tussen de bulls en de bears.

Bulls zijn degenen die denken dat de koers gaat stijgen. Deze zijn dus de kopers van een aandeel of cryptomunt. Deze hebben een long positie. Bears zijn degenen die denken dat de koers gaat dalen. Deze zijn dus de verkopers van een aandeel of cryptomunt en hebben een short positie.

Wanneer er meer bulls zijn dan bears zal de koers waarschijnlijk gaan stijgen en wordt het marktsentiment positief. De koopdruk is immers groter dan de verkoopdruk. Wanneer er meer bears zijn dan bulls zal de koers waarschijnlijk gaan dalen en wordt het marktsentiment negatief. De verkoopdruk is immers groter dan de koopdruk.

Bull Market

De term bull market wordt gebruikt wanneer de koers van een coin of token stijgen. De waarde voor deze coin of token zal hoger liggen dan voorheen en deze waardering zal een langdurige periode aanhouden.

Bull Trap

Een technisch patroon dat wordt gevormd wanneer de grafiek een vals signaal geeft dat de stijgende trend omkeert in een stijgende trend nadat de koers boven een weerstandsniveau lijkt uit te breken. Kortom, de neerwaartse trend wordt voortgezet ondanks dat het er even op leek dat we weer gingen stijgen. Bulls raken hierdoor gevangen in hun posities. Zij openden namelijk een positie in de veronderstelling dat we weer zouden gaan stijgen, het tegendeel is in dit geval dus waar.
Bron: https://www.investopedia.com/terms/b/bulltrap.asp

Bear Trap

Een technisch patroon dat wordt gevormd wanneer de grafiek een vals signaal geeft dat de koers verder kan gaan dalen. Bears die naar aanleiding van dit signaal en de daling short posities openen, raken “gevangen” omdat de koers toch weer is gaan stijgen. Men zegt ook wel “de grote investeerders hebben waarschijnlijk bear traps onder deze support geplaatst.”
Bron: https://www.investopedia.com/terms/b/beartrap.asp